Sayfa Yükleniyor
Marka, bir girişim tarafından sunulan ürün veya hizmetlerin diğer girişimlerden ayırt edilmesini sağlayan göstergelerdir. Ürün veya hizmetleri ayırt etmek için kullanılan kişi isimleri, kelimeler, harfler, sayılar, şekiller, resimler, renkler, logolar ya da bunların kombinasyonları ile oluşturulan sesler ve görsellerdir. Ürünlerin şekilleri veya ambalajları gibi maddi göstergeler de marka olarak kullanılmaktadır.
Markaların yasal olarak güvence altına alınmasına marka tescili denilmektedir. Bir marka tescil ettirilmek suretiyle koruma altına alınır. Marka tescili ile markanın tüm hak ve sorumlulukları marka sahibine geçer. Aynı zamanda marka sahibi haricinde kullanılması ve haksız kazanç sağlanması da engellenmiş olur. Tescili yapılmış olan marka, lisans verilebilir, istenildiği zaman devredilebilir veya miras bırakılabilir.
• Başvuru sahibinin isim, adres ve iletişim bilgileri,
• Başvuru sahibi gerçek kişi ise, TC kimlik numarası,
• Başvuru sahibi bir tüzel kişi ise, vergi numarası,
• Marka başvurusununda bulunulacak ismin veya işaretin logosunu (marka örneği),
• Başvuruda bulunulacak mal ve hizmet sınıfları (sektörleri),
• Türk Patent'e ödenecek başvuru ücretlerinin ödendiği bilgisi.
Türk Patent'in sistemi gereği, marka başvurusunda bulunulacak logonun formatı, 591x591 piksel ebatında, kare şeklinde, RGB formatında, 300 DPI çözünürlükte, JPG uzantılı ve en fazla 1 MB büyüklüğünde olmalıdır. Müvekkillerimizin bu formatı sağlayamaması durumunda beraber çalıştığımız grafik tasarımcılar, bu konuda destek sağlamaktadır.
Türk Patent, marka başvurularını teşvik etmek istediği için, marka başvurularında vekaletname aramamaktadır. Ancak, belirtmek gerekir ki, ancak Türk Patent nezdinde kayıtlı marka vekilleri aracılığı ile marka başvurusu yapılabilmektedir.
Başvuru öncesinde, Türk Patent’in resmi kayıtlarında benzer markalar araştırılmakta ve bu sayede olası bir başvuruda ret ihtimali en aza indirilmektedir.
Marka koruması, başvuru tarihinden itibaren başlamakta olup, tescil halinde, 10 yıl sürmektedir. Bu 10 yıllık koruma süresi, talep halinde yenilenebilmektedir.
Patent buluşları korur. Bu buluşlar, yeni ve faydalı süreçleri, makineleri, imalatları, madde bileşimlerini ve bunlara yönelik iyileştirmeleri içerebilir. Patentin birincil amacı, teknolojik gelişmelerin inovasyonunu ve ticarileştirilmesini teşvik etmektir. Patent, mucitleri belirli münhasır haklar karşılığında buluşlarını kamuya açıklamaya teşvik eder.
Bir ticari marka, bir ürünü veya markayı diğerlerinden ayırt etmek ve tanımlamak için kullanılır. Patent, başkalarının belirli bir ürünü yapmasını ve satmasını engellerken, bir ticari marka, belirli bir ürünü belirtmek için kullanılan belirli kelimelere, ifadelere veya resimlere münhasır haklar sağlar.
Eğer herhangi bir itiraz durumu oluşmazsa, marka tescil başvurusunun işleme alınması ve sonuçlanması genellikle 6-8 ayı bulabilir. Markanın tescil süresi ise 10 yıldır. Bu sürenin sonunda marka tescili yenilenebilir. Yenileme işlemi, koruma süresinin dolmasına altı ay kala yapılırsa, ödenecek ücret daha az olur. Ancak, koruma süresinin bitiminden 6 ay sonra yapılan yenileme başvuruları da geçerlidir. Fakat bu durumda ödenecek ücret miktarı yükselecektir.
Hayır, marka tescili için bir şirkete ihtiyacınız yoktur. Bir ticari markayı tescil ettirebilmek için Türkiye’de bir adresinizin olması ve gerçek kişi olmanız yeterlidir. Eğer bir şirketseniz, kendi markanız için ya da bireysel olarak da başvuru yapabilirsiniz.
Marka tescili 10 yıllık yenileme koşuluyla birlikte tescil tarihinden itibaren 10 yıl sürer. Bir ticari marka tescili, sahibi tarafından gerekli tüm belgeler zamanında verilirse, tescil sonrası yenileme için yasal gereklilikleri karşıladığı sürece potansiyel olarak sınırsız ardışık on yıllık dönemler için yürürlükte kalabilir.